9 Основни грешки в интериорния дизайн, които да избягвате

Пролетта е вече тук, а това е любимото време на повечето хора, които планират да обновят своя дом. Ако и сте сред тях и смятате, че сега е точният момент да направите сами редизайн на целия апартамент или само на част от него, тогава тази статия е точно за вас.

Заедно с дизайнера на студио за интериорен дизайн Моми Студио – Антония Саранеделчева изготвихме за вас кратък списък с грешките, които трябва да избягвате, за да финализирате успешно вашия проект.

Придържайте се строго към стила на дизайна

Това е нещо, което ще ви помогне да се ориентирате по време на процес на интериорен дизайн, но така ще ви ограничи само до един стил. Ако искате нещо по-различно и разчупено създайте интересен преход между различни периоди и стилове, които ще ви дадат повече свобода.

 

Твърде официално

Една от най-често срещаните грешки, които собствениците допускат в декорирането на пространството е, че пренебрегват функционалността за сметка на формалното оформление. В действителност колкото по-ценна и недосегаема е една стая, толкова по-малко наслада ще доставя при ползването й. Все пак вие не живеете в музей, за това няма причина да създавате усещане за твърде официална атмосфера.

 

Картините са поставени твърде високо или ниско

Когато поставяте вашите произведения на изкуството във вашия дом ги окачате на нивото на очите, защото това е най-добрият начин да се насладите на картините.

 

Лошо планирано оформление

От тясната пътечка между мебелите поставени прекалено далеч от стените до липсата на зони за релакс, разположението на мебелите може наистина да създаде отлична атмосфера, когато всичко е направено правилно и с вкус.

 

Твърде малък килим

При декорирането на пространството повечето интериорни дизайнери винаги съветват да се започне от пода. Поради тази причина помислете за настилката като основополагаща отправна точка и изберете наистина колкото е възможно по-голям килим.

 

Закупуване всичко от един магазин

Твърде често хората робуват на една марка, защото я харесват, но и защото могат да получат всичко, от което се нуждаят с един замах. Да, обаче не си давате сметка, че по този начин вашия дом може да заприлича на изложбена зала, а едва ли това е вашата цел. Вместо това избирайте различните елементи за вашия интериор от различни магазини и марки.

 

Телевизорът не е фокусна точка

Може да ви се струва страхотна идея да се съберете около телевизора, но в никакъв случай, той не трябва да бъде вашата основна фокусна точка в стаята.

 

Липса на функционалност

В днешно време ако вашите мебели не са функционални значи сте в тотална грешка. Благодарение на тях вие можете да използвате максимално пространството.

 

Да се разчита само на стандартното таванно осветление

Както знаете осветлението може да направи един интериор брилянтен или да го съсипе, за това е много важно да обърнете внимание на вашето осветление и да създаде пластове. Вместо да разчитате само на стандартното таванно осветление, създайте успокояващи слоеве светлина чрез настолни или стенни лампи, и дори свещи, които да бъдат разположени на различни височини.